Bon dia
A.V.V. D’ES CONVENT, ES CENTRE,
ES TREN I S’ANTIGOR
DESEMBRE DE 2000
BUTLLETÍ NÚMERO 9
   
M O L T S   D ' A N Y S
V
E
N
T
U
R
Ó
S
2 
0 
0 
1
 
ELS MORETONS DE SANT DOMINGO
 
La redacció de la revista Bon Dia no ha perdut els papers. No es tracta de cap innocentada, dins el mes de desembre, a les portes de les festes de Nadal, Cap d’Any, Reis i Sant Antoni. Els Moretons són actualitat, i són actualitat ja que el passat 13 de novembre el Patronat Municipal de Mallorquí va concedir el reconeixement de mèrits 2000 als MORETONS.

Des de fa uns anys el ressorgiment de les arrels mallorquines ha passat a un primer lloc. En certes ocasions s’ha hagut de lluitar per investigar per avui poder gaudir d’allò que mogueren els nostres progenitors. L’Escola municipal de mallorquí, en la seva tasca de lluitar per les nostres arrels, la nostra llengua, han volgut deixar, creim que honestament, als Moretons al lloc que es mereix,  Sembla que aquesta dansa sigui l’actualitat els darrers anys, ja que en dos anys s’ha publicat un llibre, s’ha aixecat un monument i ara se li reconeix la labor des de l’organisme municipal. Els encarregat de custodiar a l’actualitat  la dansa, pensen igual que els seus predecessor, el carisma de conventer es porta a l’interior, s’entrega fins al final, tot pel Convent, perquè la veritat és que els moretons nasqueren al convent, i el convent és de Manacor, i per tant els Moretons son de Manacor. Aquest carisma ha fet que aquesta  dansa de figura  no passés molt de temps adormida, solament petites etapes ha estat sense sortir. Els Moretons quasi sempre han esta vinculats a la figura de Sant Domingo, sempre han dansat en el seu honor per delit dels nins i majors, solament han sortit del marc de les festes en ocasions concretes.

Quant nasqué l’Associació, es va proposar com a primera fita la lluita per la restauració del claustre, lluita que no s’ha aturat mai, però també hi ha unes arrels al nostre poble, i es proposà el  renaixement de tot allò que era nostre, que els nostres avantpassats en havien deixat d’herència. El ressorgiment del Moretons va ser una de les primeres tasques, conjuntament amb la comunitat de Dominics d’aquells moments, amb el seu prior al front, el Pare Biel Bauça. Associació i Comunitat arribaren l’acord de que l’Associació custodiaria el Moretons, ella correria amb el cost de la dansa i, a la vegada, amb el goig de l’èxit, que evidentment feim extensible a la família Dominicana, encapçalada per la Comunitat de Manacor.
 

GLOSES DE NADAL

BETLEM... UNA COVA...
I UN GRAN RESPLANDOR
DINS HUMIL PESSEBRE
NEIX EL SALVADOR.
 
NEU I FRED... PASTORS...
QUE HERMOSA POSTAL
A N’ELS CORS DELS HOMES
ARRIBA NADAL.
 
ELS MILLORS DESTIJOS
DE PAU I D’AMOR
REBEU DE LA JUNTA
DE L’ASSOCIACIÓ.
 
 
FESTES DE CAP D'ANY I REIS - ACTES PREVISTS A MANACOR
 
Cap d’any

 L’Ajuntament té previst realitzar les campanades des de la Torre de l’Església dels Dolors. Està previst que n’Aloy doni la benvinguda a l’any nou 2001. L’acte consistirà amb ball i nit de bulla.
 

Reis

Un any mes les Associacions de Manacor col·laboren amb l’Ajuntament en la Cavalcada dels Reis d’Orient. El programa pel divendres 5 de gener és el següent:

    - A les 18’00 Arribada dels Reis a la Residència d’Ancians.

    - A les 19’00 Sortida de la cavalcada de la Plaça de Sa Mora, amb el següent itinerari:
Avinguda Salvador Joan, Avinguda des Torrent, Plaça Ramon Llull, Antoni Galmés, Plaça Cos i Rector Rubí.

    - Arribada prevista a l’Església dels Dolors damunt les 19’45.

    - A les 20’00 Salutació dels Reis a Sa Bassa. Una vegada finalitzat l’acte, el Rei Melsion es dirigirà a l’Esglèsia de Sant Josep per entregar els regals als nins de les barriades de la nostra Associació juntament amb els de les barriades de Santa Catalina i Els Creuers.


A.VV. d'es Convent, es Centre, es Tren i s'Antigor - Manacor - Illes Balears